Kennisinfrastructuur- Thema besluitvorming
In deze werkvorm haal je op een gestructureerde manier kritiek en zorgen op bij deelnemers, om hier op een constructieve manier mee aan de slag te gaan en zo het leernetwerk te versterken.
Wanneer (in welke situaties) kun je dit gebruiken?
Deze werkvorm is met name geschikt als je het idee hebt dat er misschien wel iets te rooskleurig naar de toekomst wordt gekeken en te weinig aandacht is voor mogelijke knelpunten. Je haalt zo mogelijke zorgen, knelpunten of kritiek op die anders niet direct naar voren worden gebracht. Ook is de werkvorm geschikt als er juist wel negatieve geluiden zijn en je dit op een gestructureerde constructieve manier wilt ophalen.
Hoe werkt het?
(wat heb je nodig en welke werkwijze volg je)
In een werksessie bespreken jullie welke knelpunten jullie ervaren. Het gaat in twee stappen:
- Identificeer de belangrijkste knelpunten
- brainstorm over knelpunten
- bespreek de knelpunten
- stel prioriteiten
- Stel acties op om hiermee om te gaan
- bedenk oplossingen voor de knelpunten
- verzamel alle redenen waarom die toch niet kunnen werken
- bedenk randvoorwaarden en acties waar je mee aan de slag wilt gaan
Benodigdheden
Het is belangrijk om voldoende tijd te hebben voor de werksessie. Zo kunnen jullie echt tot de kern van de zaak komen én samen concrete oplossingen bedenken.
Daarnaast heb je de volgende praktische dingen nodig:
- post-its
- pennen/stiften
- grote vellen papier, bijvoorbeeld van een flip-over;
- een kookwekker
Wat levert deze werkvorm op?
Het helpt om onderliggende zorgen of potentiële obstakels boven water te krijgen, zelfs wanneer de algehele sfeer positief is. Dit bevordert een eerlijke dialoog en voorkomt dat onuitgesproken problemen later in het proces voor vertraging zorgen.
Waar vind ik meer info?
Werkdruk Wegwijzer (tno.nl) pagina 22-28 - de aanpak is geschreven voor werkdruk, maar je kunt de methode ook gebruiken voor het achterhalen van allerlei knelpunten die het gewenste resultaat in de weg staan.